Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Officieel gaat de Nederlandse financiële toezichthouder AFM er niet over: de handel in cryptomunten valt buiten het reguliere toezicht van de overheid. Maar AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven heeft wel een mening en waarschuwt maandag in het Financieele Dagblad voor investeren in nieuwe cryptomunten.
“Er is een hype ontstaan waardoor mensen dollartekens in de ogen krijgen. (…) Mensen stoppen hun hele hebben en houden in digitale valuta’s terwijl de kans groot is dat ze dat geld niet terugkrijgen”, aldus Van Vroonhoven.
Intussen ging het er afgelopen weekend weer heftig aan toe met de grootste cryptomunt bitcoin en vooral het afgesplitste broertje bitcoin cash: lees hier meer over de waanzinnige koerssprongen.
2. De week waarin de Paradise Papers over grootschalige belastingontwijking door bedrijven en rijke wereldburgers naar buiten kwamen, was ook de week waarin het kabinet-Rutte III het afschaffen van de dividendbelasting moest verdedigen. Geen gelukkige combinatie.
Uit de zondag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond (Peil.nl) blijkt dat in de hoofden van veel kiezers de perceptie leeft dat het kabinet pal staat voor de multinationals die zo weinig mogelijk belasting willen betalen. Met uitzondering van de VVD-kiezers vindt een grote meerderheid dat "dit voornemen maar weer eens laat zien dat grote ondernemingen het in Nederland voor het zeggen hebben."
3. 25 miljard dollar omzetten in 24 uur: dat kan alleen in China waar webgigant Alibaba dit weekend alle records verpulverde met koopfestijn Singles Day. Voor Business Insider analyseerde marketingstrateeg Igor Beuker wat dit allemaal betekent voor Nederlandse ondernemers.
"China loopt in alle opzichten voor op het Westen inmiddels. Als Nederlandse ondernemers niet nog meer klanten willen zien vertrekken naar Alibaba of Ali-Express moet men nu bewegen", concludeert Beuker. Lees hier over de lessen die Alibaba's Singles Day biedt voor Nederlandse ondernemers die willen overleven.
4. Zo'n 58 procent van de hogere managers denkt dat stress bij werknemers voortkomt uit een te zwaar takenpakket, maar het gros heeft geen idee dat zij daar zelf de oorzaak van zijn. Dat blijkt uit een peiling die arbodienstverlener ArboUnie heeft laten doen, zo meldt het FD.
Arbo Unie concludeert dat "(...) niet het takenpakket, maar het gebrek aan autonomie daarvan de hoofdreden is. Ook speelt gebrek aan steun van leidinggevenden, of overmatige hiërarchie een belangrijke rol. Zaken waar hoger management directe invloed op heeft." Ofwel werk aan de winkel voor managers die stress bij hun ondergeschikten serieus nemen.
5. Donald Trump hecht meer geloof aan de woorden van zijn Russische evenknie Vladimir Poetin dan aan de bevindingen van zijn eigen inlichtingendiensten. Dat werd afgelopen weekend eens te meer duidelijk uit commentaar van Trump op Poetins ontkenning dat Rusland zich heeft bemoeid met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. "Ik geloof echt dat hij het meent, als hij me dat vertelt", zei Trump in gesprek met verslaggevers aan boord van de Air Force One.
De verbijstering bij oud-chefs van de CIA en de FBI over de opvattingen van de Amerikaanse president is groot.
6. Het Openbaar Ministerie onderzoekt inmiddels tien tot twintig criminele organisaties in de mestsector, meldt NRC. De krant deed onderzoek naar mestfraude, waarbij overschotten van mest op papier door transportorganisaties worden weggehaald bij boeren, maar in de praktijk gebeurt dat niet.
7. Het Britse pond daalde maandag tot 1,1260 euro per pond, nadat er zondag berichten naar buiten sijpelden dat de positie van de Britse premier Theresa May wankel is. Een groep van 40 parlementsleden van Mays eigen Conservatieve Partij zou haar aftreden willen eisen, volgens de krant The Times.
8. Uber krijgt een miljardeninvestering van een groep investeerders onder aanvoering van het Japanse SoftBank. Die steken 1 miljard euro in het bedrijf en gaan daarna voor maximaal 9 miljard euro aandelen van bestaande investeerders overnemen.
Met de investering kan het verlieslatende Uber weer even vooruit. Bovendien lost het de nodige problemen in de top van het bedrijf op. Deel van de afspraak zijn enkele regelingen die oud-topman Travis Kalanick minder macht geven. In ruil daarvoor trekt investeerder Benchmark dan weer een rechtszaak tegen Kalanick in.
9. Xcor is definitief ter ziele. Door een gebrek aan nieuwe geldschieters heeft het Amerikaanse ruimtereisbedrijf faillissement aan moeten vragen. Dat betekent pech voor miljonair Michiel Mol, de grootste aandeelhouder van Xcor. Misschien dat hij zijn teleurstelling weg kan spoelen met zijn wodka-karameldrankje, dat een razend succes is.
10. Satiricus Arjen Lubach kon de Paradise Papers in zijn programma Zondag met Lubach natuurlijk niet laten passeren. In een verwijzing naar een dubieuze belastingdeal van het Amerikaanse Procter & Gamble met de Nederlandse fiscus, wist Lubach aardig wat producten te noemen van de Unilever-rivaal.
"Procter zegt: ons Dreft geen blaam, maar da's Ambipur gelul, want de Belastingdienst bakt ze wel vaker Braun. En d'r is niemand die er op Gilette. Kijk, als het gaat om dit soort Vickse cadeautjes voor bedrijven steken we in Nederland Always met Head & Shoulders boven de rest uit. Multinationals worden gepamperd en de doorsnee belastingbetaler wordt een Lenor aangenaaid. Dit mag niet onder het tapijt worden geswifferd, want wie A zegt, moet ook Oral B zeggen!"